Levent Özadam’ın hazırladığı ve As Tv’de yayınlanan “Günaydın Dünya” programının konuğu olan ekonomist Mehmet Saydam ülke gündemine dair son gelişmeleri değerlendirdi.

Uzun bir bayram  tatilinin yaşandığından bahsederek ülkedeki tatil kavramının farklı olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Saydam, ülkedeki tatil günlerinin ekonomiye yansımalarını değerlendirdi.  Saydam, tatil günlerinin fazla olmasının ülke ekonomisine olumlu yansımadığını belirtti. Dükkanların kapalı olmasının  ülke pazarına olumsuz etkisini işaret eden Saydam sözlerine şöyle devam etti:

“Örneğin bu bayram hem vatandaşlar hem de bayramı ülkemizde geçiren turistler için geçen bayramlar kadar olumlu geçmedi. İnsanların cebindeki para miktarının azalması hem kendilerine hem de esnafa  olumsuz yansıdı”.

Son dönemlerde yaşanan turist artışına da değinen Saydam; bunun konjonktürel bir durum olduğunu ve konjonktürel bir durum olarak artan turist sayısını hükümetin kendi başarısı gibi yansıttığını ancak durumun bir başarı olmadığını söyledi.

SORUMLULAR YARGILANMALI

Saydam, KTHY’nin batması ile ilgili olarak Saydam; KTHY’nin iflasında öncü rol oynayan insanların yargılanmamasının bir yanlış olduğunu söyledi. Saydam, devletin kurumlarını batıran siyasilerin halka karşı açıklama yapmak zorunda olduklarını belirterek yargılanmaları gerektiğini dile getirdi ve hükümetin bu yanlışları istihdam vaatleriylere geçiştirmeye çalışıldığını belirtti. Aynı zamanda yapılan istihdamların partizanca bir anlayışla yapıldığını kaydeden Saydam, bunun da başta gençler olmak üzere halkta büyük bir hoşnutsuzluk yarattığını sözlerine ekledi. Saydam, kamunun kendisinin bir ibadethane haline getirildiğini, bunun da ekonomiyi tartışılması gereksiz bir mesele haline getirdiğini belirterek; yapılması gereken reformların tartışılmadığına işaret etti.

KKTC ÜZERİNDE AMBARGO YOK

İnsanların mevcut yapıyı tartışmaya ve sorgulamaya başladığını, bunun da gazetelerdeki haberlerden  belli olduğunu , toplumun her kesiminin isyanda olduğunu  dile getiren Saydam , Ercan Havaalanı’nıa dair bir konu üzerine DAÜ’nün yüksek öğrenim öncesi kurumlarını örnek göstererek, ülkede yaşanılan  özelleştirmelerin şeffaf olmadığına ve bunların muhakkak şeffaf olmasının önemine değindi. Devletin rekabet edilebilirliğinden dolayı yerli işadamlarının haklarının yasalarca güvence altına alınması gerektiğini söyleyen Saydam, reformların gerekiliğine işaret etti. Devletin yapması gereken ödemelerin  devletin diğer kurumlarının bütçesinden ödenmesinin yanlışlığına değinen Saydam, İhtiyat Sandığı ile ilgilli yanlış politikları eleştirdi. KKTC üzerinde amborga da olmadığını belirten Saydam, bunun dönemin siyasilerin rant için yapılan politikarının sonucu bir söylem olarak geliştirildiğini  dile getirdi.

BU KOŞULLARDA EKONOMİ KONUŞULAMAZ

Hükümetin  politikalarını eleştirmeye devam eden Saydam, yapılan aşırı istihdamların hem devlet bütçesini zorladığını hem de çalışanların motivasyonunu düşürdüğünü belirtti. Sözlerine insanların başta eğitim olmak üzere herhangi bir devlet yönlendirmesine tâbi kılınmadığını, bunun da insanların eğitim gördüğü bölümlerde iş bulmayarak siyasi partilere yanaşarak iş bulmaya çalıştığı bir durum yarattığını ekleyerek devam eden Saydam, devlet kurumlarını batırarak cebini dolduran herkesin yargılanması gerektiğini, aksi sürdüğü sürece ekonominin konuşulamaz olduğunu ifade etti. Vizyonsuz  politikalarla Kıbrıs pazarına yatırımın olmayacağını ekleyen Saydam, DAÜ’deki usulsuzluk üzerine Lefke’deki öğrenci yurtlarının Türkiye Yurtlar Kurumu’na devredildiğini, bunun da kimse tarafından bilinmediğini belirtti. Saydam, kamu kuruluşlarındaki usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmadığı sürece hiçbirşeyin düzelmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Kıbrıs üzerine son dönemdeki söylemlerini de değerlendiren Saydam, Türkiye’nin de 2000 yılı öncesi durumuna göre çok değiştiğini ve bölgede bir güç haline geldiğini belirtti. Saydam, petrol ve doğalgaz meselesine değinerek, Türkiye’nin Kıbrıs üstünde eskisine oranla daha büyük planları olduğunu söyledi.

KKTC’nin iki problemini kokuşmuş siyasi yaşam ve işe alınan insanların işinde uzman olmaması olarak niteleyen Saydam, bayram döneminde Metehan Sınır Kapısı’nda oluşan kuyruğa işaret ederek, insanların  kuzeyde bir şey bulamadığını belirtti. Saydam, KKTC’nin yapısal sorunları sebebiyle devlet olma niteliğini yerine getiremediğini de sözlerine ekledi.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir