LTB de her şey zamlanıyor…” -1

Uzun bir süreden beridir tüm ülke tartışılan “Su” konusu ile ilgili olarak Lefkoşa Türk Belediyesi, aylar önce aldığı meclis kararını değiştirerek uzlaşılan fiyatlarını açıkladı. Peki nedir bu rakamlar?

Lefkoşa Belediyesi daha önceleri 0.25 kuruşa satın aldığı suyun tonunu, personel-işletme-bakım onarım v.b giderler ile karını da ekledikten sonra 2.15 e Lefkoşa halkına satmaktaydı. Elbette eklemiş olduğu kar cüzi bir kar oranıydı. Rakamsal olarak bunu tanımlayamasak da bu bedelin ton başına 0.50 kuruşun altında olduğu kesin.

Peki ya şimdiki rakamlar? Bu fahiş bedelin anlamı nedir?

LTB si tam anlamı ile ülke siyasetinin minyatür bir örneği. Aslına bakarsanız Belediye yıllar önce sıfırı tüketti yani iflas etti. 800 ün üzerinde çalışan kişinin maliyeti, yüksek işletme giderleri, kontrolsüz bir yapı ve siyaseten reformu yapmaktan korkan Başkanlar…Sonuç, ülkedeki birçok Belediyede gördüğümüz gizli iflas… 2014 aslında LTB için ve Lefkoşa Halkı için büyük bir fırsattı. Çünkü yaşanan büyük olumsuzluklar artık Lefkoşa Halkını bezdirmişti ve işte o Lefkoşa Halkı kendimize yeni bir vizyon ve yeni bir oluşum ile reform yapabilecek bir yeni Başkan seçtik.

Sonuç pek de farklı olmadı. Tek fark sadece yaşanan bu iflasın bedelini hükümete değil Lefkoşa Halkına ödetmeye çalışan bir yapı ile karşılaştık. Hiçbir reform yapamadılar hak da veriyorum çünkü LTB seçimini kazanan siyasi partinin Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde de adayı vardı ve bu yüzden radikal karar almak mümkün değildi. Yani yine Siyasi oyunlar ile yönetilen bir Başkent Belediyesi… Günün sonunda ise bu bedelin faturasını Lefkoşa Halkı ödeyecek…Basiretsiz siyasetçiler nasıl ki tüm ekonomik bedelleri bu halka ödetti, Lefkoşa Belediyesi de şimdi Su konusunda bunu yapıyor. Nasıl mı?

Daha önce tonunu 0.25 kuruşa satın altığı suyu 2.15 TL/ton a Lefkoşa halkına satan LTB ton başına tüm işletme maliyeti ve karı dahil brüt 1.9 TL/ton kazanıyordu. Şimdi ise 2.30 TL tonunu satın aldığı suyu Lefkoşa halkına ortalamada 6 TL/ton dan satacak. Yani ton başına eskiden 1.90 TL olan kazancı 3.7 TL ye yükselecek… E vallahi bravo…”Su Ticari bir emtia değildir” diyen LTB şimdilerde yaptığı düzenleme ile Belediyedeki 800 e aşkın çalışanın ve diğer birçok olumsuzluğun faturasını Lefkoşa halkına ödetecek.. Gerçekten bu vizyona diyecek sözümüz yok…

Başta “Personel Maliyeti” (ki belediyenin en yüksek maliyetidir bu) sabit olan Lefkoşa Belediyesi, içinde bulunduğu finansal batağın faturasını Lefkoşa Halkına ödetiyor. LTB Başkanı ise bu yüksek fiyatı iki temel başlıkta şöyle savunuyor;

1.“Suyun maliyeti işletme maliyeti ve personel giderleri ile belirlenir.”

Sorarlar, 0.25 e alıp 2.15 satarken bu suyun tonunu bu fark içerisinde işletme giderleri ve personel giderleri yok muydu? Hade anlarız işletme maliyetinde (elektrik-bakım onarım v.s) belirli bir artış olsun. Personel giderinde de mi artış oldu ki maliyet ile satış arasındaki ortalama fark 1.9 TL/ton dan 3.7 TL/ton yükseldi?

2. “Tüm Dünyada su temininde ortalama kaçak %10 ancak bizim ülkemizde bu rakam %35 dir. Bu kaçak da bir maliyettir ve su fiyatında bu da eklenir”

Bu cümlenin manası şu mu Sn. Başkan; Lefkoşa depolarına akan suyun %35 i ziyan oluyor. Ya kaçaktan ya faturasız kullanımdan ya da Belediye kendi kullandığı suyun faturasını ödemeyerek. Dolayısı ile de bu %35 lik kaybın bedeli de Lefkoşalı Halk tarafından ödenecek. Buna daha fazla bir yorum da yapmanın gereği yok. Hani derler ya özrü kabahatinden büyük, işte bu açıklama tam da bunun karşılığı…

Gelelim işin matematiğine;

Tüketim Aralığı (TON)

Ton Fiyat Satışı (TL)

Ton Fiyat Maliyeti (TL)

Ton Başı Belediye Karı (TL)

Ort.Tüketici Sayısı

Belediye Brüt Karı (TL)

0-6 ton

4,90

2,30

2,60

9.506,00

131.182,80

7-13 ton

6,20

2,30

3,90

11.649,00

499.742,10

14 ton >

7,00

2,30

4,70

5.245,00

348.268,00

         

979.192,90

Yukarıda hesaplanan tüketim miktarları , LTB açıklanan tüketici fatura bedelleri üzerinden hesaplanmıştır. LTB açıkladığı ortalama tüketim bedelleri dikkate alınarak yapılan bu hesaplamaya göre, suyun ticari bir emtia olmadığına inanan LTB her ay suyun satışından bir milyon türklirasına yakın ve hatta üzerinde gelir sağlamayı planlamaktadır… Ama yetmedi evet yetmedi de…

Su Sayaç Kirası, Kanalizasyon Gideri v.b birçok su faturasına yansıyan bedellerin tamamı da artışa uğrayacak. LTB bunu size söylemeyi unuttu herhalde. Ya da siyaseten doğru bulmadı diyelim daha doğru olur. Yanlış okumadınız…Tamamı artıyor… Yarınki yazımda devam edeceğim yazmaya…

 

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir